December

Vinteren er afslutningen på alle årstider. For at forene sig med vinteren understreger man yin-princippet om at blive mere modtagelig og retrospektiv. Kulde og mørke driver os til at søge indre varme. Det er en tid med hvile, meditation og lagring af fysisk energi.


I traditionel kinesisk medicin svarer havgrøntsager til vintersæsonen og til nyrerne, binyrerne, blæren og de reproduktive organer. De styrkende, balancerende og rensende egenskaber ved havgrøntsager er kendt for at hjælpe disse organer såvel som hår, hud og negle.


Havgrøntsager (eller tang) afgiver en række mineraler og vitaminer, herunder calcium, jern og jod, og kan hjælpe med at balancere hormon og skjoldbruskkirtel niveauer i kroppen.


At spise for mange forarbejdede fødevarer eller fødevarer dyrket i mineralsk udtømt jord kan resultere i mangel på mineraler i kroppen, hvilket fører til trang til salt eller sukkerholdige fødevarer. Tilføjelse af havgrøntsager til din kost kan hjælpe med at afbalancere dine energiniveauer og lindre trang.


Prøv denne enkle opskrift på miso suppe! Det er meget nemt at lave, og ingredienserne vil forsyne din krop med de væsentlige mineraler i vintermånederne.

Magisk Miso Suppe

4-5 portioner

 

Ingrediens: 

  • 9-12 dl vand
  • 2,5-5 cm strimmler af wakame (havgrøntsag), skylles og lægges i blød 5 minutter i 2,5 dl vand indtil de bliver bløde
  • 2,5-5 dl tynde skiver grøntsager efter eget valg (f.eks. gulerod, porre, broccoli eller shitaki svampe)
  • 2-3 teskefulde byg / ris miso
  • 2 forårsløg, finthakket

 

Vejledning:

  1.   Hak opblødt wakame
  2.   Kasser blødgørings vand eller brug på stueplanter til et boost af mineraler
  3.   Læg vand og wakame i en suppegryde og kog op
  4.   Tilsæt rodgrøntsager først, og lad det småkoge i 5 minutter eller indtil de er møre
  5.   Tilsæt bladgrøntsager og lad det simre i 2-3 minutter
  6.   Tag ca. 1 dl væske fra gryden og opløs miso i det. Hæld det tilbage i gryden
  7.   Reducer til meget lav varme; lad ikke miso bouillonen simre eller koge
  8.   Lad suppen koge 2-3 minutter
  9.   Pynt med forårsløg og server