November

At spise sæsonmæssigt


Det er nemt at spise sæsonmæssigt om sommeren, når butikshylder og markeder er fyldt med dejlige grøntsager og smukke bær. Men mange mennesker glemmer at spise sæsonmæssigt i det sene efterår, måske fordi der er tendens til at være mindre variation til rådighed.


Mange gamle og holistiske medicinske traditioner, såsom traditionel kinesisk medicin, ser sæsonbestemt mad som hjørnestenen til et godt helbred, både fysisk og følelsesmæssigt. Fødevarer fra bestemte årstider kan hjælpe kroppen med at møde sæsonspecifikke udfordringer, såsom forkølelse og influenzaer.


Man mener, at fødevarens energi også kan have indflydelse på os, både fysisk og mentalt. Rødderne af enhver plante er dens anker og fundament – de er de væsentlige dele, der understøtter og nærer planten. Mange føler, at rodgrøntsager låner disse egenskaber til os når vi spiser dem, hvilket får os til at føle os jordnære og rodfæstede.


Top sene efterår produkter omfatter:
* Linser
* Gulerødder
* Selleri rod
* Søde kartofler
* Rødbeder


Madlavningsmetoder bør også tages i betragtning i hver sæson. Kogt mad er lettere at fordøje, så den energi, der ville have været brugt til fordøjelsen, kan nu være tilgængelig til andre funktioner, så som opvarmning af kroppen.


Denne enkle opskrift på en langsom kogt krydret linsesuppe giver kroppen nødvendige næringsstoffer og varme i de sene efterårsdage.

Orientalsk linsesuppe med baby spinat blade

Ingrediens:
3 spiseskefulde ekstra jomfru olivenolie
1 løg, hakket
1 lang hakket selleri stilk eller 1/4 rod selleri
1 stor eller 2 små hakkede gulerødder
2 hvidløg fed, hakket
½ tsk. gurkemeje, koriander og chiliflager
2 tommer kombu (valgfri)
2 laurbærblade
11 dl (eller flere) vegetabilsk bouillon
3 dl opblødte linser, skyllet, drænet
3 dl hakkede tomater i saft
Balsamico eddike eller citronsaft (valgfri)
Salt og peber
3-6 dl baby spinat blade


Forberedelse:

  • Varm olien i en tung stor gryde over medium–høj varme.
  • Tilføj løg, selleri, gulerødder og hvidløg.
  • Sauter indtil grøntsagerne begynder at brune, cirka 15 minutter.
  • Tilføj 11 dl bouillon, linser og tomater med saft og bring i kog.
  • Reducer varmen til medium-lav, dæk til, og lad det simre indtil linserne er møre, cirka 35 minutter.
  • Overfør 6 dl suppe (mest fast indhold) til en blender og blend indtil det er glat.
  • Hæld purreen tilbage i suppen i gryden; fortynd suppen med mere bouillon, hvis den er for tyk.
  • Smag til med salt, peber og et stænk eddike/citronsaft, hvis det ønskes.
  • Hæld suppen i skåle. Pynt med friske spinatblade.